
Italië heeft veertig migranten die niet in Italië mogen blijven vastgezet in detentiecentra in Albanië. Het is de bedoeling dat ze vandaaruit teruggebracht worden naar de landen waar ze vandaan komen.
Volgens de krant La Repubblica gaat het om zogeheten veiligelanders uit Tunesië en Marokko en ook enkelen uit Bangladesh en Moldavië. Zij kregen geen toestemming om in Italië te blijven en zaten in afwachting van uitzetting vast in opvangcentra in Italië. Het is voor het eerst dat een EU-land afgewezen asielzoekers doorstuurt naar een land buiten de EU waar ze ook niet eerder zijn geweest.
De migranten werden per marineschip naar Shëngjin vervoerd, waarna ze geboeid en onder zware bewaking naar het plaatselijke, door Italianen gerunde detentiecentrum zijn gebracht. Na de registratie daar volgde de overbrenging naar het eveneens Italiaanse detentiecentrum in de plaats Gjadër.
De centra in Shëngjin en Gjadër waren gebouwd om bootmigranten onder te brengen die op hun reis naar Italië op de Middellandse Zee zijn tegengehouden. Daar zouden ze hun asielaanvraag kunnen doen, was het idee, zonder voet op Italiaanse bodem te hebben gezet.
In oktober kwamen de eerste bootmigranten in Shëngjin aan. Dat zouden er 3000 per maand moeten worden, maar al na een paar dagen oordeelde een rechtbank in Rome dat ze het recht hadden om hun aanvraag in Italië te doen. Er zat voor de regering niets anders op dan ze alsnog naar Italië over te brengen.
Vorige maand vaardigde de radicaal-rechtse regering van premier Meloni een decreet uit waarin staat dat de centra ook gebruikt kunnen worden voor uitgeprocedeerde asielzoekers die terug moeten naar hun land van herkomst. De EU werkt aan de oprichting van soortgelijke centra.
Wettelijk houdbaar
Het is nog de vraag of het wettelijk houdbaar is wat de Italiaanse regering doet. Juristen twijfelen daaraan. Een migratie-expert zegt desgevraagd tegen persbureau AP dat de Italiaanse regering niet heeft duidelijk gemaakt hoe het verder moet, nu de migranten in Albanië zijn.
Deportatie vanuit Albanië is volgens hem in het Italiaanse noch Europese recht geregeld en ook het Italiaans-Albanese verdrag over de detentiecentra zegt er niets over.