
BBB is bereid om zo’n 1800 boerenbedrijven bij stikstofgevoelige natuurgebieden als De Peel en De Veluwe te helpen verplaatsen, te laten stoppen of te laten innoveren. Voor dit plan van landbouwminister Wiersma is op korte termijn 4 tot 7 miljard euro nodig. Of dat bedrag beschikbaar komt is onzeker, net als de effectiviteit van vrijwillige verplaatsing of uitkoop.
De Telegraaf meldde vandaag dat Wiersma bereid is om “pijnlijke maatregelen” te nemen. Boeren binnen 250 meter van natuurgebieden wordt aangeboden om het bedrijf te verplaatsen, te stoppen, te innoveren of minder dieren te houden. Haagse bronnen bevestigen Wiersma’s voorstel aan de NOS.
Perspectief
BBB reageert enthousiast. In plaats van “pijnlijk”, vindt partijleider Van der Plas het een “ongekende breuk met het afbreukbeleid van het vorige kabinet”, zo zegt ze op X. Volgens haar biedt het plan boeren eindelijk perspectief zonder dwang. Ook de partij reageerde op dezelfde toon in een persbericht. “Het is voor de eerste keer dat het kabinet écht kiest voor toekomstgerichte voedselproductie in plaats van koude sanering en gedwongen onteigening.”
Toch is het nog niet te zeggen of dit plan daadwerkelijk wordt uitgevoerd, omdat Wiersma op korte termijn veel geld nodig heeft.
Premier Schoof wil er op zijn wekelijks persconferentie niet op ingaan, maar maakt een ding duidelijk. “Er geldt niets, zolang er niets is besloten.” Hij zegt in gesprek te zijn met de boeren omdat het belangrijk is dat ze duidelijkheid krijgen. Maandag vergadert de ministeriële stikstofcommissie onder leiding van Schoof opnieuw in het Catshuis. De premier hoopt begin mei met een plan van aanpak te komen.
Wiersma is de afgelopen tijd verweten dat ze aarzelt om stevige stikstofmaatregelen te nemen, omdat het bij haar boerenachterban zo gevoelig ligt. BBB is tenslotte opgericht uit protest tegen het stikstofbeleid van de vorige kabinetten.
Wiersma dacht een eind te komen met een verhoging van de rekenkundige ondergrens voor stikstofuitstoot. Maar nadat de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, recentelijk oordeelde dat haar plannen geen zoden aan de dijk zetten, is ze tot de conclusie gekomen dat er toch meer moet gebeuren.
Uitstoters
Ook de druk vanuit de bouw en bedrijven neemt toe nu steeds grote projecten stil komen te liggen en vergunningen uitblijven. Boeren zijn de grote uitstoters en blokkeren zo nieuwe economische activiteiten.
BBB probeert het beeld van een starre en weifelende minister recht te zetten. Bij de aanvang van de ministerraad zei Wiersma ook op vragen over het krantenbericht: “Men heeft wel het idee dat ik geen pijnlijke maatregelen durf te nemen. Ik denk dat dat beeld wel ontkracht wordt.”
De boerenorganisaties reageren trouwens zeer kritisch op Wierma’s voorstel. Agractie wil niet dat natuur verder oprukt, laten ze in een persbericht weten. Farmers Defence spreekt op X van “boerenbedrog optima forma”.
Hoe zit het ook al weer met de stikstofcrisis? Via de onderstaande link leggen we het je uit in 4, 7, 12 of 15 minuten: