
Na twee handelsdagen vol klappen en blauwe plekken op de beurs kunnen beleggers dit weekend bijkomen. Hoewel? Velen zullen zich voorbereiden op morgen, als de beurzen weer opengaan. Houdt de paniek aan door de handelsoorlog die de Amerikaanse president Trump woensdag ontketende?
Beursanalist Corné van Zeijl van Cardano is dit weekend aan het werk. Op de financiële markten heerst onrust omdat de economische vooruitzichten drastisch zijn veranderd door de extreme importheffingen die Trump vriend en vijand oplegt. De heffingen lijken in eerste instantie vooral de Verenigde Staten zelf hard te raken.
“De groeiverwachting voor de Amerikaanse economie was 2 procent. Iedereen gaat nu uit van 0”, zegt Van Zeijl. Een procent minder economische groei betekent voor bedrijven 7 procent minder winst, zegt hij. “Bij een daling van 2 procent zou het om 14 procent gaan.”
President Trump legt de hele wereld forse importheffingen op:
Gisteren werd de door Trump aangekondigde minimumheffing van 10 procent op alle import uit het buitenland van kracht. De extra 10 procent voor goederen uit de EU volgt woensdag.
Europees antwoord
Ook Peter Siks, beleggerstrainer bij Saxo, werkt dit weekend door. De nieuwe handelsweek staat niet alleen in het teken van de heffingen. In Luxemburg beraden de Europese ministers van Handel zich morgen op de stand van zaken en de mogelijke Europese reactie. “Vrijdag reageerde China op de handelstarieven van de VS. En je zag hoe fors dat erin hakte in de markt”, zegt Siks.
Beleggers vragen zich af of er maandag al iets uitlekt over wat de Europese lidstaten woensdag definitief gaan besluiten. Nadat Trump eerder een heffing van 25 procent op Europees staal en aluminium had aangekondigd, bleek dat Brussel broedt op tegenheffingen op bijvoorbeeld whiskey, jeans en motorfietsen uit de VS. Mogelijk wil de EU nu ook de vrienden van Trump uit het Amerikaanse bedrijfsleven aanpakken, zoals techgiganten en grote zakenbanken.
Niet de grootste knuppel
Van Zeijl rekent er vooralsnog op dat de EU niet met de grootste knuppel terug zal slaan. “Dan slaat Trump weer terug, zo heeft hij al gezegd. En dan heb je de poppen echt aan het dansen. Dan hebben we het dieptepunt op de beurs nog niet gezien.”
Een handelsoorlog, wat is dat precies?
De vraag is morgen vooral of de bodem van de beursonrust al is bereikt. Als koersen te veel dalen, zouden beleggersbanken aan een klant kunnen vragen om geld bij te storten of om hun verlies te nemen en te verkopen. “Een zogenoemde margin call”, legt Siks uit. “Dat maakt alles heel onzeker. Trump kan morgen ook zo maar zeggen: “Ik heb deals met landen en ik draai de hfefingen terug of stel ze uit. Dat lijkt onwaarschijnlijk. Maar met Trump weet je het nooit.”
Ook Van Zeijl durft niets te voorspellen: “Deze heffingen heeft Trump zó groots aangekondigd. Terugkrabbelen lijkt moeilijk. Maar ja, het kan elke dag anders zijn.”
In veel beleggersagenda’s staan ook uitroeptekens bij komende vrijdag. Het Amerikaanse statistiekbureau komt dan met nieuwe cijfers over de prijzen van producten. “Die krijgen meer dan gemiddelde aandacht”, zegt Van Zeijl. “Zelfs enkele Republikeinen verwachten dat de inflatie verder stijgt. Dat is wel een opmerkelijke draai.”
Vertrouwen terugwinnen
De grootste onrust op de financiële markten komt volgens Van Zeijl vooral door de in zijn ogen “grote mate van amateurisme” in het huidige Amerikaanse economische beleid. “Er wordt echt gevreesd dat er amateurs aan het werk zijn die van toeten noch blazen weten.”
Ook op de financiële markten geldt het gezegde dat vertrouwen te voet komt en te paard gaat, waarschuwt de beursanalist. “Trump wil een lagere dollarkoers om de Amerikaanse export te bevorderen en een lagere rente op Amerikaanse staatsobligaties om goedkoper geld te lenen. Dat is gelukt. Maar ondertussen keldert de beurs.”
Daarmee kan de VS straks een zwakke munt hebben en staatsobligaties die niemand wil hebben omdat er wordt gevreesd dat de VS niet aflost. “Dat wantrouwen is dan echt heel moeilijk om te draaien”, stelt Van Zeijl. “Trump zal zijn best doen om zijn voorganger Biden de schuld te geven. Maar dat wordt steeds lastiger.”