
Het hooikoortsseizoen is dit voorjaar eerder losgebarsten dan de afgelopen jaren. Dat meldt onderzoeksbureau Nivel op basis van pollenmetingen. Door de droogte blijven de pollen ook langer in de lucht.
Een toename van hooikoortsklachten in het voorjaar is gebruikelijk, maar dit jaar komen pollen zoals die van de hazelaar en de els eerder vrij dan vorig jaar. Doordat het vrijwel niet regent, blijven de pollen ook langer hangen en zorgen ze daardoor voor nog meer klachten.
Hooikoorts komt steeds vaker voor, zegt Folkert Blok. Hij is dermatoloog en oprichter van Allergie Centra Nederland. Hoeveel last iemand van hooikoortsklachten ervaart verschilt. “Heel veel mensen hebben matige klachten, 20 tot 25 procent van de mensen heeft een vorm van hooikoorts.”
Ongeveer dertig jaar geleden was dit zo’n 10 tot 15 procent, zegt hij. “Je ziet over de langere termijn dat dit duidelijk stijgt.”
Klimaatverandering
Die stijging is volgens Blok afhankelijk van meerdere factoren. “Er zijn klimatologische veranderingen, maar het kan ook aan voeding of chemicaliën liggen.” Ook zou het zo kunnen zijn dat mensen zich sneller met klachten melden bij de huisarts. Toch ziet hij klimaatverandering als de belangrijkste oorzaak.
“Het belangrijkste is toch wel dat het geleidelijk warmer wordt”, zegt Blok. Daardoor beginnen bomen eerder te bloeien, waardoor er eerder overlast ontstaat. “Je ziet een trend dat het elk jaar een heel klein beetje verschuift.”